Ero on elämää muuttava kriisi, jolla on vaikutuksia sekä vanhempiin että lapsiin. Tällaiset muutostilanteet haastavat kaikkia perheenjäseniä, mutta voivat olla myös mahdollisuuksia johonkin uuteen. Erolla voi olla positiivisia seurauksia esimerkiksi silloin, kun vanhempien jatkuva riitely loppuu.
"Joskus mua pelottaa kun isä ja äiti riitelee. Silloin meen omaan huoneeseen etten kuulis mitä ne sanoo"- Tyttö 6 v.
Eron vaikutukset lapsiin
Vanhempien eron myötä arki ja asumisjärjestelyt muuttuvat, koulu- tai päiväkoti saattaa vaihtua ja kaverisuhteisiin voi tulla muutoksia. Tunnetasolla ero voi aiheuttaa lapsissa ahdistusta, pelkoa, turvattomuuden tunteita sekä surua, aivan kuten aikuisissakin. Jos vanhempien parisuhteeseen ei ole kuulunut selkeää riitelyä tai muita erimielisyyden merkkejä, lapsen voi olla hankala ymmärtää miksi vanhemmat eivät halua enää olla toistensa kanssa. Pienten lasten voi olla hankala ymmärtää, mitä ero oikeastaan tarkoittaa. Lapsiin vaikuttaa erityisesti se, miten vanhemmat hoitavat eron ja sen jälkeisen kommunikoinnin ja vanhemmuuden.
Vanhempien ero voi näyttäytyä lapsissa itkuisuutena, käytöshäiriöinä, lisääntyneenä kiukutteluna tai apeutena. Jokaisen lapsen reagointi on kuitenkin yksilöllistä ja siihen vaikuttavat niin ikä kuin temperamenttipiirteetkin. Jos perheessä on useampi lapsi, tulee eroa käsitellä jokaisen lapsen kanssa yksilöllisesti.
"Toinen lapsista miettii ja kyselee kauheasti erosta. On välillä tosi itkuinen. Toinen taas ei mieti mitään, leikkii vaan ja jatkaa elämää normaalisti." -Eronnut vanhempi
Eron negatiivisten vaikutusten lievittäminen
Vanhempien omista tunnemyrskyistä huolimatta tulee lapset huomioida erotilanteessa. On erittäin tärkeää, että lapsille kerrotaan erosta heidän ikätasoonsa sopivin keinoin. Pienten lasten kanssa asiaa voi havainnollistaa piirtämällä esimerkiksi kaksi kotia, joissa vanhemmat ja lapsi tulevat asumaan. Eroaiheisia satuja on myös paljon, ja niiden lukeminen lapsen kanssa voi auttaa tätä ymmärtämään tapahtumia. Tärkeää on, että molemmat vanhemmat ovat paikalla kertomassa erosta ja että he myöhemminkin kertovat erosta samalla tavalla. Lapsi joutuu hankalaan tilanteeseen, jos vanhemmat kertovat erosta eri tavalla tai mustamaalaavat toista vanhempaa. Lapsi ei saisi olla tilanteessa, jossa tämän tulisi valita kumman vanhemman puolella on.
"Kun oon äidin luona mulla on ikävä isää ja kun oon isällä mun on ikävä äitiä. Silloin sanon äitille tai isälle ja soitetaan videopuhelu. Se helpottaa." -Tyttö 6v.
On myös hyvä muistaa, että vaikka vanhemmat olisivat tiedostaneet eron mahdollisuuden jo pitkään, voi se tulla lapsille täytenä yllätyksenä. Lapsi tarvitsee aikaa asian käsittelyyn ja voi pitkäänkin toivoa vanhempiensa palaavan yhteen. Lapsi voi olla huolissaan vanhemmistaan, joten aikuisen tulee kertoa lapselle, että hän pärjää. Ja jos tuntuu ettei pärjää, eron käsittelyyn saa ja kannattaa hakea ulkopuolista apua.
Yhteistyövanhemmuus
Vaikka vanhempien parisuhde päättyy, vanhemmuus ei lopu. Lasten kannalta parasta olisi, että kummankin vanhemman luona rutiinit ovat suurin piirtein samanlaiset ja vanhemmat voivat kommunikoida lapsiin liittyvistä asioista keskenään. Lapselle on tärkeää, että tämä saa pitää yhteyttä kumpaankin vanhempaan aina kun haluaa. Myös yhteistyövanhemmuuteen kannattaa hakea apua, jos siinä tuntuu olevan ongelmia.
"On kivaa kun on kaksi kotia ja kahdet lelut. Ja kahdet synttärit!" -Poika 10 v.
Yhteistyövanhemmuudesta lisää Ero lapsiperheessä -hankkeen seuraavassa suomenkielisessä blogikirjoituksessa.
Milja Harju
Ero lapsiperheessä Pohjanmaa -hanke
Apua eroon
Ero lapsiperheessä Pohjanmaa -hanke - Tukea lapsille, nuorille ja vanhemmille
Vaasan tapaamispaikka - Valvotut ja tuetut tapaamiset/vaihdot
Perheasiain neuvottelukeskus - Seurakunnan perheneuvonta
Perheneuvola - Sovittelu sekä yksilö-, pari-, ja perheterapia
Perheoikeudelliset palvelut - Lapsen huolto- ja tapaamisoikeus, lastenvalvojat
Lapsi- ja perhesosiaalityö - Lapsiperheiden toimintakyvyn, turvallisuuden ja toimeentulon tukeminen
Pohjanmaan käräjäoikeus - Avioero, lasten huolto- ja tapaamisoikeus
Oma työterveys tai terveyskeskus
Lapsille oman koulun kuraattori tai terveydenhoitaja
Linkkejä:
Apuaeroon.fi - Paikalliset eropalvelut ja apuaeroon-chat
Mielenterveystalo.fi - Eron omahoito
Väestöliitto.fi - Eroa käsitteleviä lastensatuja
Comentarios