POHJANMAAN
TURVAKOTI
Turvakotipäivystys
06 312 9666
24/7
Kuva: THL
Turvakodin kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden 06 312 9666
Akuutissa hätätilanteessa soita 112
Turvakodin palvelut
Turvakotipalvelut ovat maksuttomia ja tarkoitettu kaikille lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille sukupuolesta tai iästä riippumatta. Lähisuhdeväkivalta on väkivaltaa, jonka tekijä on nykyinen tai entinen puoliso tai kumppani, lapsi tai puolison lapsi, vanhempi, muu lähisukulainen tai muu läheinen.
Lisää lähisuhdeväkivallasta ja sen eri muodoista voit lukea täältä.
Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi akuutin kriisin ajaksi ja sinne voi hakeutua yksin tai lasten kanssa asuinkunnasta riippumatta. Turvakotijakson pituus on asiakaskohtainen ja siitä sovitaan yhdessä henkilökunnan kanssa. Suunnitelmallisen työskentelyn vuoksi toivotaan, että asiakas sitoutuisi turvakotijaksoon vähintään viikon ajaksi. Asiakas voi kuitenkin aina päättää turvakotijakson niin halutessaan.
Turvakoti tarjoaa välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja palveluohjausta. Turvakodissa väkivaltaa kokenut pääsee keskustelemaan kahdenkeskisesti väkivaltatyöhön erikoistuneen työntekijän kanssa. Lisäksi asiakas saa tukea ja ohjausta käytännön asioiden järjestämiseen (esim. asunnon haku).
Turvakotijakson aikana väkivallan riskiä arvioidaan väkivaltakeskustelujen kautta sekä erilaisin menetelmin, kuten Marak-riskinarviointilomakkeen avulla.
Jokaiselle asiakkaalle nimetään omatyöntekijä, joka vastaa asiakasprosessista. Kaikki ohjaajat työskentelevät kuitenkin vuorollaan asiakkaiden kanssa tehden väkivaltatyötä ja palveluohjausta.
Teemme moniammatillista yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa ja autamme asiakasta löytämään tarvittavat palvelut myös turvakotijakson jälkeiselle ajalle.
Asiakkaalle tai perheelle kotiin tarjottavat palvelut voivat jatkua turvakotijakson aikana. Perhe voi esimerkiksi tarvita lastenhoitoapua kotipalvelusta vanhemman asiointikäyntien ajaksi. Turvakotijakson aikana voi mahdollisuuksien mukaan jatkaa töissä, päivähoidossa ja koulussa käyntiä.
Turvakoti ei työskentele väkivallan tekijän kanssa. Hänet voidaan ohjata muun palvelun piiriin kuten yhdistyksen avopalveluyksikkö Avokkiin, jossa autetaan myös väkivaltaa käyttäneitä henkilöitä.
Turvakodissa ei ole asiakkaille lääkkeitä emmekä toteuta lääke- /sairaanhoitoa. Otathan siis tarvittaessa omat lääkkeesi mukaan.
Pohjanmaan turvakotiin ei voi tuoda lemmikkieläimiä, mutta meillä on vapaaehtoisia, jotka voivat tarjota lemmikille väliaikaisen hoitopaikan.
Turvakotiin lähteminen
Jos turvakodille lähtö on rauhallinen, voi mukaan pakata mm. vaatteita, hygieniatarvikkeita, lääkkeet, henkilöllisyyspaperit, pankkikortti ja -tunnukset, avaimet sekä puhelin ja laturi. Jos mukanasi on lapsia, pakkaa tarpeelliset tavarat myös heille, esim. unilelu, säänmukaisia vaatteita ja lääkkeet.
Turvakodille voi tulla muun tahon ohjaamana tai asiakkaan omalla yhteydenotolla. Saapua voi mihin vuorokauden aikaan tahansa. Jos tilanne sallii, suosittelemme soittamaan etukäteen numeroon 06 312 9666, jolloin varmistetaan paikkatilanne. Turvakodin ollessa täynnä, ohjataan asiakas seuraavaan lähimpään vapaana olevaan turvakotiin.
Pohjanmaan turvakodissa on 6 asiakas-/perhepaikkaa. Jokainen asiakas/perhe saa käyttöönsä oman huoneen. Kaikille yhteiset tilat ovat olohuone, keittiö, saniteetti- ja saunatilat, kodinhoitohuone sekä lasten leikkihuone. Ruoka, välttämättömät hygieniatarvikkeet, liinavaatteet, pyyhkeet sekä pyykinpesumahdollisuus kuuluvat turvakotipalveluun. Voit katsoa kuvia tiloistamme täältä.
Turvakodin tilat
Turvakodin esteettömyys
Turvakodin piha-alueella pysäköinti vain kiinteistön henkilökunnalle parkkitunnuksella. Turvakodin lähellä on maksuttomia parkkipaikkoja. Saattoliikenne pääsee kuitenkin pysähtymään sisäänkäynnin välittömään läheisyyteen. Sisäänkäynnin edustalla on tasanne, jonne johtaa sekä portaat että luiska apuvälineitä tai lastenrattaita käyttäville. Ulko-ovet eivät avaudu automaattisesti eivätkä ne ole helposti avattavissa yhdellä kädellä.
Turvakoti sijaitsee toisessa kerroksessa, jonne johtaa sekä portaat että hissi. Yleisissä tiloissa pääsee liikkumaan apuvälineiden kanssa ja tiloista löytyy esteetön wc. Asiakashuoneiden kynnykset ovat 20mm korkeat.
Lisää tietoja turvakodin esteettömyydestä voit tiedustella henkilökunnaltamme
numerosta 06 312 9666.
Kriisipuhelin
Turvakodin kriisipuhelimessa henkilökunta vastaa ympäri vuorokauden perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan liittyviin kysymyksiin. Soittajan kanssa käydään läpi hänen kokemaansa väkivaltaa tai sen uhkaa ja kartoitetaan, onko hän turvakotipalvelun tarpeessa vai ohjataanko hänet muun avun piiriin. Myös läheiset sekä ammattilaiset voivat olla yhteydessä turvakotiin, jos tarvitsevat neuvoja lähisuhdeväkivaltatilanteissa.
Voit soittaa myös valtakunnallisesti palvelevaan maksuttomaan Nollalinja -puhelinpalveluun 080 005 005. Se on auttava puhelin kaikille läheisessä ihmissuhteessaan väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille. Nollalinjalle voivat soittaa myös väkivaltaa kokeneiden läheiset sekä ammattilaiset ja viranomaiset, jotka tarvitsevat neuvoja asiakastyöhönsä.